Fællesskabs-forkæmpere

Gør det synligt og tydeligt, at I gerne vil have andre med i fællesskabet ved at udnævne 1-2 fællesskabsforkæmpere. Marker hvem der er fællesskabsforkæmper med et synligt bevis a la et tørklæde, en hat, en pin, et badge, en vest, en klemme eller lignende. Det er sejt at være fællesskabsforkæmper, og derfor får man lov til at gå med det her tørklæde/hat/vest/ klemme. Vær opmærksom på, at du som voksen har en enorm betydning for, at det bliver sejt at være dagens/ugens/månedens fællesskabsforkæmper.

Som fællesskabsforkæmper har man et særligt ansvar for at få alle med i fællesskabet, som f.eks.

• At holde øje med, at alle har nogen at lege med, når der er fri leg (fri leg er tit det sværeste, hvis man føler sig lidt udenfor)

• At vise og forklare nye, hvordan I gør her hos jer

• At være opmærksom på, om alle får lov at sige/gøre noget, når en opgave skal løses fælles

• At se om alle har det godt

Lad børnene være med til at bestemme, hvad en fællesskabs-forkæmper skal være særlig opmærksom på hos jer. Og italesæt gerne, at man kan være fællesskabsforkæmper på mange forskellige måder. For nogen vil det være at give alle en krammer, for andre at spørge om én vil være med til at lege og for en tredje at bede om hjælp hos en voksen, hvis han/hun ser en, der er lidt udenfor.

Det er selvfølgelig ikke fællesskabsforkæmperens ansvar alene, at alle er med og har det godt i fællesskabet. Alle har et ansvar. Og med børn i denne alder, er det i sidste ende de voksnes ansvar. Men det er en god måde at tydeliggøre for børnene, at de også har et ansvar og kan gøre noget, og synliggøre for alle, at det er vigtigt.

Børnene skiftes til at være fællesskabsforkæmper, så man f.eks. er fællesskabsforkæmper en måned ad gangen, før turen går videre til den/de næste.

Når nye børn starter eller er til en prøvegang, kan du som voksen sige: Det her er Sofie. Hun vil rigtig gerne lege med dig, og hende kan du altid spørge, hvis der er noget. Du kan kende hende på tørklædet/hatten/vesten. Så er det som ny lidt nemmere at finde ud af, hvor man skal gøre af sig selv.

Hvis I ikke så tit får nye, og alle er en del af fællesskabet til daglig, kan man nemt komme til at glemme, at man har en fællesskabsforkæmper. Så giv fællesskabsforkæmperen en opgave, som der er brug for hver gang, f.eks. at vælge dagens leg eller sang. På den måde husker I ordningen, så den fungerer, når der f.eks. kommer en ny for at prøve at være med hos jer. Vi har lavet et fællesskabsforkæmper-mærke, som man f.eks. kan få, når man som fællesskabs-forkæmper giver titlen videre til den næste. På den måde kan I tydeliggøre for andre, at I har fokus på fællesskab, og mærket kan minde barnet om fortsat at hjælpe alle med at være en del af fællesskabet, selv om det nu er en anden, der er fællesskabsforkæmper. Mærket kan købes hos Mærkelex.