Om materialet
I dag oplever vi desværre oftere og oftere, at vores børn og unge ikke trives. De føler sig ensomme og mangler gode fællesskaber i og uden for skolen. Derfor kan det være interessant at arbejde forebyggende med dette allerede i indskolingen. Dette materiale henvender sig til indskolingen og til dig, som gerne vil arbejde med trivsel og fællesskaber. Materialet er bygget op over otte lektioner og kan bruges som et langt forløb, som en eller flere ugentlige lektioner eller som en temadag. Man kan også tage de aktiviteter ud af forløbet, som giver mening for egen undervisning.
Fællesskabsforkæmper
Materialet er opdelt i tre faser: før-fasen, under-fasen og efter-fasen. I før-fasen aktiveres elevernes viden og tanker om begrebet ensomhed, og de skal forsøge at koble det til deres egen hverdag og erfaring. I under-fasen skal eleverne se to film, som omhandler ensomhed og fællesskab. Her møder eleverne tøjdyrene Topper og Snapper, som prøver at forstå ensomhed og undersøge, hvordan man kan skabe gode fællesskaber. Løbende i denne fase skal elevernes tanker og refleksioner om de sete film forankres i både hoved og krop gennem klassesnakke, lege og aktiviteter. I efter-fasen skal eleverne arbejde videre med deres erfaringer fra filmene gennem et dilemmaspil, og sammen i klassen gå på opdagelse i alt det de har til fælles. Til sidst introduceres begrebet ”Fællesskabsforkæmper”, som er materialets bud på, hvordan man kan holde de gode vaner ved lige - hvordan man fortsat kan arbejde videre med at passe på hinanden i klassefællesskabet.
Fokus på aktiviteter
Dette materiale opfatter begrebet ensomhed som en foranderlig følelse, og derved noget som kan ændres. Materialet har et særligt fokus på aktiviteter, da hensigten er at styrke sammenholdet og fællesskabet i klassen. Under alle aktiviteter er formålet med aktiviteten forklaret samt hvad aktivitetens styrke er. Lektionerne er tænkt ud fra enten en enkelt lektion á 45 minutters varighed eller en dobbelt lektion á 90 minutters varighed. Afhængig af klassetrin og klassen kan det tage længere eller kortere tid. Alle lektioner kan deles op, alt efter ønsket om varigheden. Materialet er udarbejdet med hensyn til, at lærere har en travl hverdag med mange opgaver. Derfor er alt, hvad man skal bruge til de forskellige aktiviteter, lavet til en pdf, som nemt kan downloades og printes.
Brug også projektets andre materialer
Undervisningsmaterialet er en del af projektet ”Ensomhed og Fællesskab”, der desuden består af film og aktivitetsmateriale til børne- og ungdomsorganisationer, der arbejder med børn i indskolingsalderen, sang af Sigurd Barrett samt et inspirationsmateriale til lokalt engagement (udkommer i februar 2025).

Se en præsentation af undervisningsmaterialet
Mød lærer Amalie Johan, der fortæller om undervisningsmaterialet – hvad det består af og hvordan det kan bruges i din undervisning. Amalie har været ansvarlig for udvikling og afprøvning af materialet.
Materialet er udviklet af Amalie Mølbach Johan og Lise Gorritzen i samarbejde med DKM. Amalie og Lise underviser på henholdsvis Herskind skole og Stilling skole i Skanderborg Kommune.
Projektet ”Ensomhed og fællesskab” er blevet til i et partnerskab mellem Røde Kors i Danmark og DKM, og er gjort muligt med økonomisk støtte fra Y’s Men Region Danmark.